Hi

5 saker du bara måste ha på julbordet

Snart är julen här och detta innebär en hel del olika saker, och inte minst all julmat. Julmaten är något som väldigt många svenskar ser fram emot, och det finns ett antal olika saker som man bara inte kan försaka på julbordet.

Även om det finns en hel del saker som är traditionella på julbordet så finns det givetvis också plats för variation. Men enligt oss är det dock viktigt att ha några grundläggande rätter på julbordet eftersom det annars kan påverka julkänslan.

Här är fem saker som absolut inte får missas på ditt julbord!

1. Inlagd sill

En av de mest klassiska rätterna som finns på julbordet är sill.

Sillen äts oftast inlagd, och det finns en uppsjö olika recept för hur man kan göra inläggningen. Den inlagda sillen passar bra som en förrätt, och är dessutom en riktigt mager rätt. Detta är utan tvekan en av grundpelarna i många svenska hem när det kommer till julbordet, vilket gör att den alltid har en självklar plats på julbordet.

2. Gravad lax

Gravad lax är ytterligare en klassisk julrätt, och är enligt oss absolut ett måste på julbordet.

Det finns olika recept för hur man gravar laxen, så det gäller att hitta det som passar just din smak. Oftast brukar laxen kryddas med kryddor som dill och peppar, och det är sedan upp till var och en att bestämma hur mycket den ska kryddas. Laxen passar både som förrätt eller huvudrätt, och är en storfavorit bland både stora som små.

3. Prinskorv och köttbullar

Vi anser att det aldrig kan finnas för mycket prinskorv och köttbullar på julbordet.

Dessa två klassiska julrätter får absolut inte missas, och passar perfekt till all mat som serveras på julbordet. En fördel med dessa två är att de passar perfekt för de yngsta gästerna vilka kan ha svårt att ta till sig nya smaker ibland.

4. Janssons frestelse

Janssons frestelse är en av de mest klassiska julrätterna som finns, och det är inte konstigt att den hamnar på vår lista.

Denna rätt består till stor del av av potatis, ansjovis och gräddfil, och är en av de mest älskade rätterna på julbordet. Janssons passar perfekt till alla andra rätter som serveras på julbordet, och är en av de mest omtyckta rätterna bland svenskar.

5. Kokt potatis

En av de mest grundläggande, men ändå viktiga sakerna på julbordet är kokt potatis. Potatisen är enkel att tillaga, och passar till alla olika sorters mat. Utan potatis, inget julbord. Potatisen är faktiskt så basal och viktigt att vi faktiskt vågar oss på att säga att det inte går att ha ett julbord utan den!