Hi

Hur många koppar kaffe kan man dricka per dag?

Är du en av dem som dricker kaffe varje dag? Kanske till och med flera gånger om dagen? Då har du säkert undrat hur mycket kaffe är lagom att dricka. Faktum är att det inte finns något riktigt svar på frågan, eftersom det beror på en rad olika faktorer.

Mycket har att göra med hur stark kaffet är och hur mycket koffein det innehåller. Enligt Man burkar dock säga man att man inte ska dricka mer än tre koppar kaffe per dag, men det är inte alla som håller sig till det. Koffein påverkar alla olika, så vad som är lagom för en person kan vara för mycket för en annan.

Hur mycket koffein innehåller en kopp kaffe?

Enligt Livsmedelsverket innehåller en normalstor kopp (15 cl) vanligt bryggkaffe cirka 70 mg koffein, en dubbel espresso (6 cl) innehåller däremot runt 150 mg koffein, men mängden koffein kan som sagt variera beroende på hur starkt kaffe du brygger, och vilket kaffe det är du köpt.

Med det sagt finns det en del personer som inte bör dricka kaffe alls, till exempel gravida och ammande kvinnor, barn och ungdomar samt personer med högt blodtryck eller hjärtproblem.

Varför dricker vi kaffe?

Varför kaffe är så pass populärt och dricks av så många människor beror på alla de många olika effekter som det har på kroppen. Det kan till exempel göra dig piggare och öka din koncentration. Det kan också få dig att känna dig mer energisk och hjälpa dig att hålla dig vaken om du är trött.

Dessutom kan kaffe ha positiva effekter på ditt humör och kan till och med bidra till att skydda din hjärna från degenerativa sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons.

Hur mycket kaffe ska du dricka per dag?

Som sagt finns det inget riktigt svar på den frågan eftersom det beror på en rad olika faktorer. En måttlig kaffekonsumtion (2-3 koppar per dag) är dock generellt sett säker och kan till och med ha vissa hälsofördelar.

Det gäller att känna efter själv hur man mår efter varje kopp kaffe och att inte överdriva. Om du känner att du börjar få ont i magen eller på något annat sätt känner att din kaffekonsumtion påverkar dig negativt, är det förmodligen bäst att dra ner på kaffedrickandet.