Hi

Vad ska man tänka på när man planerar att hyra ut sin lägenhet?

Om du har bestämt dig för att hyra ut din lägenhet så finns det några saker du bör tänka på. I denna artikel kommer vi gå igenom de viktigaste punkterna du bör ha i åtanke innan du ger ditt hem till någon annan.

Vi berättar om allt från de legala aspekter till hur mycket du kan tjäna på uthyrningen. Nu sätter vi igång!

Ta reda på om du verkligen får hyra ut

Innan du gör några förberedelser är det viktigt att ta reda på om det är tillåtet för dig att hyra ut din lägenhet. I de flesta bostadsrättsföreningar och hyresrätter är det tillåtet att hyra ut sitt boende, men det finns undantag. Därför bör du kolla upp med din förening eller värd innan du går vidare med uthyrningen.

Gör som så att du tar kontakt med din förening eller värd, och frågar om det är okaj att hyra ut lägenheten eller. Det är alltid bäst att göra detta skriftligen så du har bevis på att du faktiskt fått tillstånd.

Det kan vara bra att känna till att ifall styrelsen för bostadsrättsföreningar skulle vägra din uthyrning, kan du trots detta fortfarande ha rätt att få hyra ut din lägenhet. Du får i dessa fall ta hjälp av hyresnämnden för att få din uthyrning godkänd.

Vad är en skälig hyra att hyra ut för?

När du har kontrollerat och försäkrat dig om att du får hyra ut din bostad är det dags att börja fundera på hur mycket hyra du ska ta ut. Det är viktigt att hitta en balans mellan vad marknaden kan bära och vad du behöver för att täcka dina kostnader

Råkar du begära ut för mycket pengar kan det ta längre tid att hitta någon som vill flytta in, medan om du om du begär för lite kan det hända att du inte kan täcka dina kostnader. För att ta reda på hur mycket hyra du kan ta ut är det bra att titta på liknande fastigheter i området och se vad de hyrs ut för.

Du kan också använda en hyreskalkylator på nätet för att få en uppfattning om vilken summa du bör sikta på.

Måste man betala skatt på att hyra ut?

Svaret på denna fråga är både ja och nej. I allmänhet behöver du inte betala skatt på den hyra du får från dina hyresgäster. Men om du tjänar mer än 40 000 kronor per år på uthyrning måste du deklarera denna inkomst och betala skatt på den.

Vill du veta mer om hur beskattningen fungerar vid uthyrning av fastigheter rekommenderar vi att du kontaktar Skatteverket så att de kan förklara vilka regler som gäller för dig och din uthyrning.